Vapaa-aika ja liikunta / Kirjasto ja kulttuuri
Elokuvat
Tulevat elokuvat tapahtumakalenterista
tai Facebook-sivulla Kuhmoisten elokuvat!
Näytökset pääasiassa sunnuntaisin klo 16 Kuhmolassa, Toritie 57. Elokuvista tiedotetaan lisäksi Kuhmoisten Sanomissa ja ilmoitustauluilla.
Tilat
Elokuvateatteria hallinnoi kunnan sivistystoimi. Teatteri sijaitsee Kuhmola -talon salissa, jonka yleisökapasiteetti on n. 170 henkilöä. Varsinainen katsomo on parvella, jonka Leino-kalusteen elokuvatuoleille mahtuu 60 henkilöä, permannolle mahtuu reilut sata henkilöä. Permannon tuolit ovat irtotuoleja.
Esityslaitteisto digitalisoitiin Suomen Elokuvasäätiön tuella alkuvuodesta 2013. Projektori on NEC 1200 DLP Cinema ja ääni-prosessori CP750 Digital Cinema. Laitteet toimitti ja asensi aLumen Oy:n Veli-Pekka Suutarinen. Lisäksi 1930-luvulta peräisin oleva Bauer-projektori on käyttökunnossa 35 mm filmien esittämistä varten. Elokuvia voidaan esittää myös blue ray -soittimella.
Elokuvateatteria voi tarvittaessa vuokrata sivistystoimesta, puh. 040 712 2656 tai arja.wirzenius(at)kuhmoinen.fi
Esityslaitteiston käyttö on sallittu ainoastaan laitteiston käyttökoulutuksen saaneilla henkilöillä.
Elokuvateatterin historiaa
Kuhmolan vanha projektori
Kuhmolassa on esitetty elokuvia 1930-luvulta alkaen, ja siellä on yhä 30-luvun käyttökuntoinen Bauer-projektori. Kuhmolaan on vuonna 2013 hankittu uudet digitaaliset elokuvalaitteet Suomen elokuvasäätiön tuella.
Kuhmolan on rakennuttanut vuonna 1929 perustettu Kuhmola-yhtymä, jonka omistivat yhdessä Kuhmoisten Nuorisoseura, Suojeluskunta ja Lotat. Rakennuksen suunnitteli helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Tuovinen-Huttunen, ja rakennus valmistui 1930. Hämmästyttävä ja mahtipontinen arkkitehtoninen ratkaisu oli rakentaa rakennuksen päädyn eteen jyrkkä mäki, jota pitkin noustiin rakennuksen toisessa kerroksessa oleville pääoville. Alakeraan pääsi kaksinkertaista portaikkoa pitkin. Ylhäällä oleva juhlasali on jokseenkin alkuperäisessä asussaan, mutta pääovet on siirretty vuonna 1978 alakertaan ja mäki poistettu. Samalla alakerran ruokasalia laajennettiin, kun alhaalla ollut talonmiehen asunto poistettiin.
Vuonna 1933 Suojeluskunta ja Lotat lunastivat taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneen Nuorisoseuran osuuden Kuhmolasta. Toisen maailmansodan jäkeen, kun suojeluskunnat ja lottajärjestöt lakkautettiin, Kuhmola siirrettiin jälleen Nuorisoseuralle, ja nimikin vaihdettiin Seuralaksi. Vuonna 1987 Kuhmola siirrettiin Kuhmoisten kunnalle.
Kuhmolassa on esitetty elokuvia jo 1930-luvulla. Kuhmolan jyhkeä Bauer-projektori on vuodelta 1938. Elokuvat olivat osa Nuorisoseuran toimintaa. Välillä elokuvien säännöllisessä esittämisessä oli kuitenkin pitkä tauko.
1980-luvun alkupuolella elokuvaohjaaja Mikko Niskanen osti Kuhmoisten Pihlajakoskelta vanhan kansakoulun. Vuonna 1986 Niskanen teki Kalle Päätalon kirjasarjaan pohjautuneen elokuvan Elämän vonkamies, jota kuvattiin Kuhmoisissa. Vuonna 1988 Niskanen kuvasi jatko-osan Nuoruuteni savotat, jossa oli noin 200 kuhmoislaista avustajaa. Muun muassa Päijälänraitti ja Pihlajakosken kylä, Työväentalo, Puolamäen ja Muurilan talot esiintyvät elokuvan tapahtumapaikkoina. Niskasen elokuvien kutsuvierasnäytökset järjestettiin Kuhmolassa.
Mikko Niskasen kuoltua hänen avustajanaan toiminut elokuvaohjaaja Jorma K. Lehtonen osti vuonna 1989 Pihlajakosken koulun. Jorma K. Lehtosella on ollut siitä lähtien Pihlajakoskella elokuvastudio, elokuvatalo ja muun muassa elokuvaopetusta yhteistyössä Kuhmoisten lukion kanssa. Pihlajakosken elokuvatalossa onkin tehty satoja elokuvia, dokumentteja ja mainoksia. Esimerkiksi Timo Koivusalon Pekko-elokuvia on kuvattu Pihlajakosken kylällä, ja niissä esiintyy paljon kuhmoislaisia. Pekko-elokuvien kutsuvieras-ensi-illat järjestettiin myös Kuhmolassa.
Vuonna 1994 Kuhmoisten kunta ryhtyi jälleen esittämään Kuhmolassa säännöllisesti elokuvia. Ensimmäisenä sai ensi-iltansa Leijonakuningas.
Muun muassa Kuhmoisten kulttuuriyhdistys ja Kopolan kannatusyhdistys ovat järjestäneet Kuhmoisissa elokuvatapahtumia. Vuonna 2011 esitettiin sarja Matti Ijäksen elokuvia, ja ohjaaja oli itse paikalla kertomassa elokuvistaan. Elo-syyskuun vaihteessa 2013 Elokuun kuvia -leffapäivillä esitettiin neljä Kaisa Rastimon elokuvaa, ja ohjaaja oli paikalle kertomassa elokuvista ja elokuvanteosta. Tapahtumassa oli myös maailmanmaineeseen nousseen Myrsky-elokuvan (parhaan elokuvan palkinto London Children's Film Festival 2008) pukuja, ja yleisöä tuli tervehtimään elokuvassa esiintyneitä kuhmoislaisia laumanvartijakoiria. Elokuvan puvustuksen on toteuttanut Kuhmoisissa asuva Mariella Rauhala.
Kopolan kannatusyhdistys on järjestänyt Kopolan kurssikeskuksessa monipäiväsen elokuvaseminaarin kesällä 2016 ja 2017 sekä ja järjestänyt elokuvanäytöksiä myös Kuhmolassa.
Jaa tämä sivu